IMG_0916

Vi dypdykker i ametystens hemmeligheter

Ametyst

Ametyst var faktisk ikke den stenen jeg først ble fascinert av – men det har blitt en favoritt som er med meg hver eneste dag og finnes i hele hjemmet. Ametyst er en lilla variant av kvarts, SiO2. Fargen er fra blek lavendel til dyp fiolett. Dette er den den mest etterspurte varianten av kvarts og en populær edelsten som har vært brukt til smykker i lange tider.

Ordet ‘ametyst’ kommer fra gresk, ‘améthystos’, og betyr ‘uten rus’. Grekerne og romerne bar steinen fordi de trodde ametyst ville hindre dem i å bli berusede. Allerede i Oldtidens Egypt ble den mye brukt til smykker. Historisk har ametyst i perioder vært en svært eksklusiv edelsten og frem til det 18. århundre, ble ametyst regnet blant de mest verdifulle edelstener (sammen med diamant, safir, rubin og smaragd). Den har blitt mye brukt som lykkestein og sies å beskytte mot trolldom. I den kristne mytologien er ametyst et symbol for altervin. I middelalderen ble ametyst ansett som et symbol på kongelige og den ble brukt til å dekorere engelske regalier. Middelalderens soldater i Europa brukte ametyst-amuletter som beskyttelse i kamp i den tro at ametyster kunne helbrede mennesker og holde dem avbalanserte. Tibetanere anser ametysten som hellig for Buddha og lager bønne-perler av den.

Egenskapene til ametyst

Den er kjent for å kunne dempe stress og virke beroligende. Og den kan hjelpe oss med temperamentet slik at handlingene våre er veloverveide. Den gir en form for ro, rensing og forvandling og den brukes av mange for å fremme åndelig bevissthet og tilfredshet. Ametyst egner seg utmerket til meditasjon og er fantastisk å bruke ved søvnløshet – ved å ha den på nattbordet eller puten. Den hører til krone chakra og tredje øye og ved å bruke den på disse chakraene øker vi vår egen frekvens og intuisjon, og kontakt med vårt høyere selv. Ametyst er lykkesteinen for februar måned.

Den absorberer negativ energi og motvirker luftforurensing – og av den grunn har jeg store rå ametyst av denne både hjemme og på jobb. Rett og slett fordi jeg i tillegg til ro føler meg beskyttet.

Mange bruker denne stenen til forhandlinger, når beslutninger skal tas, komme seg videre i livet, holde taler og når man ønsker suksess i business. Det er fordi den får oss til å roe ned, samle tankene og følelsene slik at vi kommer i balanse og også kommuniserer deretter. Selv bruker jeg denne stenen ved hodepine og når astmaen tetter seg til. Da legger jeg gjerne en ametyst på pannen eller halsen hvis jeg ikke allerede har et ametystanheng rundt halsen – noe jeg ofte har.

Den er også kjent for å hjelpe ved nakkespenninger og spesielt ubalanser i mage  og tarm.

Hvor finner vi Ametyst?

Ametyster finnes vanligvis i pegmatitter; i hulrom, druser, sprekker og geoder. Her kan ametysten vokse ut fra veggene og innover og på den måten utvikle fine krystaller. Ametyst får sin fiolette farge av jern og titan. Geologisk forekommer de i både gamle og unge bergarter. I Norge er ametyst funnet på en rekke lokaliteter Arendal, Drammen, Fræna, Gjøvik, Holmestrand, Holmenkollen, Pasvik, Risør, Sotra, Stange og Sørøya.

Store mengder ametyst blir hentet ut fra Brasil, hvor den forekommer i store geoder i vulkanske bergarter. En stor del ametyst kommer også fra Uruguay. Min drøm er å kunne vandre inn i en stor ametyst grotte en gang men det vil tiden vise. Inntil videre er jeg takknemlig for å være omringet av denne vennens energi og urgamle visdom🙏

Denne vakre stenen har vi i alle størrelser og fasonger i nettbutikken, som du kan se her .

Varm klem,
Tante Buddha

Flere innlegg

Crystal Grid: En guide til bruk og fordeler

Crystal grid er metode for å forsterke og manifestere ønsker ved hjelp av krystaller. Denne gamle praksisen…

Les mer

Lev av din Livsoppgave

Realiser din drøm om å leve av din livsoppgave Har du opplevd utbrenthet, overveldelse eller slitenhet? Lar…

Les mer

Nymåne 18. juni & Sommersolverv onsdag 21.juni

Sommersolverv står for tur og det skjer idet solen når sitt nordligste punkt og står høyere på…

Les mer